Encabezado

Bismut / Bismuto / BismuthBor / Boro / BoronLiti / Litio / LithiumOxigen / Oxígeno / OxygenTel·luri / Telurio / TelluriumCalci / Calcio / Calcium

El CSIC i Crue signen amb Elsevier un acord per a publicar articles dels científics de les institucions espanyoles de recerca en accés obert

L'acord aconseguit permetrà publicar en obert un volum elevat dels articles publicats pels autors de correspondència CSIC en títols híbrids

Fins al 31 de desembre de 2024, el CSIC podrà continuar accedint a la lectura de les 1.800 revistes de ScienceDirect

El Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i Crue Universitats Espanyoles han signat un acord amb Elsevier per a publicar en accés obert articles d'investigadors de les universitats espanyoles i del CSIC que hagin estat acceptats a partir de l'1 de gener de 2021. A més, en aquest acord, les entitats signants mantenen l'accés als continguts de la plataforma de revistes científiques ScienceDirect.

Amb aquest acord transformatiu, el primer d'aquesta naturalesa a nivell nacional, Crue compleix amb el compromís assumit per la seva Assemblea General de febrer de 2019 respecte a impulsar la Ciència Oberta (Open Science) mitjançant la publicació en accés obert dels resultats dels treballs realitzats pels investigadors en les universitats. Per part seva, el CSIC, la major institució pública dedicada a la recerca a Espanya i la tercera d'Europa, dóna un nou impuls a la seva estratègia de Ciència Oberta fomentant l'accés obert als seus resultats de recerca mitjançant la transformació de les seves llicències de subscripció, iniciativa que li ha permès ja aconseguir acords d'aquesta índole amb diferents editorials científiques internacionals a través del seu Programa de Suport a la Publicació en Accés Obert.

En concret, l'acord amb Elsevier afecta a un total de 58 universitats i al CSIC, responsables de més del 70% de la producció científica a Espanya.

Després de la signatura, el vicepresident de Crue, president del Grup de Treball Open Science i rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, ha manifestat la seva satisfacció pel que considera un pas substantiu «cap a noves formes de difusió de la ciència i, sobretot, cap a la socialització del coneixement mitjançant l'accés lliure a aquest». Mora ha destacat, igualment, la importància que tant els investigadors com el conjunt de la ciutadania disposin d'un accés a les publicacions científiques «sense limitació, ja que amb els seus impostos contribueixen a la generació d'aquest coneixement».

Per al vicepresident de Recerca Científica i Tècnica del CSIC, Jesús Marco, l'acord s'emmarca en l'estratègia acadèmica d'aquest organisme d'allunyar-se del model tradicional de llicències, basat en la subscripció de continguts i el pagament per la lectura dels mateixos i passar a un altre de lectura i publicació. Segons va indicar, es tracta de «un compromís amb l'accés obert com a palanca per a la promoció de la Ciència Oberta» mitjançant acords amb editorials científiques. «Estem molt contents d'haver-ho aconseguit en aliança amb Crue Universitats Espanyoles», ha afirmat.

Per part seva, el vicepresident executiu de Elsevier, Gino Ussi, ha subratllat que «els investigadors espanyols generen cada vegada més recerca d'alta qualitat» i ha assegurat que l'editorial està «encantada de donar suport als objectius d'accés obert de les institucions Crue-CSIC i garantir que els investigadors de veritable talla mundial de tota Espanya continuïn podent accedir a una recerca d'alta qualitat i confiança» en les seves revistes. Ussi ha Agraït a Crue i al CSIC l'«enfocament de col·laboració que ha donat lloc a aquest acord».

 

Sobre el Consell Superior de Recerques Científiques

El CSIC és la major institució pública dedicada a la recerca a Espanya i la tercera d'Europa. Formada per 120 instituts, 67 propis i 53 en col·laboració amb 43 universitats públiques, disposa d'un mandat institucional d'Accés Obert vigent des de l'1 d'abril de 2019. Compta amb més de 5.300 investigadors que superen les 12.000 publicacions científiques a l'any, de les quals gairebé el 70% es troben en el quartil de factor d'impacte superior.

 

Sobre Crue Universitats Espanyoles

Crue Universitats Espanyoles és una associació sense ànim de lucre formada per un total de 76 universitats espanyoles: 50 públiques i 26 privades. Com a principal interlocutor de les universitats amb el Govern central, exerceix un paper clau en tots els desenvolupaments normatius que afecten l'Educació Superior a Espanya. Així mateix, promou iniciatives de diferent índole amb la finalitat de fomentar les relacions amb el teixit productiu i social, les relacions institucionals, tant nacionals com internacionals. Al febrer de 2019, va aprovar el document «Compromís de les universitats davant la Open Science», un decàleg amb mesures concretes per a la implantació de la Ciència Oberta.

 

Sobre Elsevier

L'editorial neerlandesa Elsevier és líder mundial en informació i anàlisi de la informació per a investigadors, institucions i finançadors. Disposa de més de 2.600 revistes digitalitzades, entre les quals es troben The Lancet i Cell, i més de 40.000 títols de llibres electrònics. Mitjançant la Fundació Elsevier i un Consell Assessor extern d'Inclusió i Diversitat, promou la inclusió i la diversitat en la ciència, la recerca i la salut als països en desenvolupament i a tot el món.

 

(CSIC Comunicació)

Nota: En breu el CSIC, a través de la seva Unitat de Recursos d'Informació Científica per a la Recerca, que ha participat en el procés de negociació, informarà amb més detall a investigadors i biblioteques sobre els detalls d'aquest acord i el que representa en termes de nivell de publicació OA, així com dels procediments per a beneficiar-se d'aquest. Tota la informació estarà disponible en breu en la pàgina de Suport a la Publicació en Accés Obert. Aquest acord se suma als que el CSIC ja ha aconseguit amb altres editorials com Cambridge University Press, Royal Society of Chemistry, Taylor and Francis; Open Library of Humanities, Microbiology Society o Biochemical Society / Portland Press, entre altres.

 

Data: 
dissabte, 3 abril 2021