El dia 28 d'octubre 2017 no va ser un dissabte com un altre per al CID-CSIC i tampoc per a les persones que treballen en aquest centre entre setmana. Amb 50 anys fets, els edificis del centre no havien de passar un altre dissabte en solitud, així que van comptar amb l'honor de donar la benvinguda a centenars de treballadors que van acudir amb les seves famílies i amics per a la festa lúdica científica 2017.
El dia prometia molt per a joves i grans, científics i no científics.
El matí va començar amb un espectacle de neuromàgia. Nadia Santamaría Gálvez va fascinar el públic amb una magnífica barreja de curs de neurobiologia, d'il·lusionisme i de màgia. Les persones van sortir de la sala amb un dubte que els quedarà per a tota la vida: el que percebem és realitat o és el nostre cervell el que ens genera la il·lusió?
... encara que per realitat, els jocs que van trobar els nens quan van sortir al jardí del CID: Futbol humà, hipòdrom inflable i molts jocs fonamentats en conceptes científics.
I si fins a aquest moment eren els ocells els únics que acompanyaven el dia amb el seu refilet musical, la música rítmica i dinàmica de Zumba va passar a dominar des de l'escenari de ball! Les bates van ser reemplaçades per la roba d'esport i un grup de persones es va animar a perdre calories ballant. Suposo que sabien que aviat menjarien la paella gegant que s'estava preparant just al costat.
A les 13h per fi va arribar la recompensa: el menjar. Una paella riquíssima que es va servir per a tots i que va poder ser degustada a les taules que es trobaven instal·lades al jardí.
Un dels objectius del dia era donar a conèixer de forma divulgativa la investigació que s'està desenvolupant al centre. Per això alguns dels investigadors més actius pel que fa a la divulgació científica del centre -Yoran Beldengrün, doctorand de l'IQAC-CSIC, i Òscar Aznar, investigador postdoctoral de l'IDAEA-CSIC van realitzar un espectacle memorable, cadascun explicant la ciència a la seva manera: Dr. Willy, com es fa dir Yoran en escena, va explicar conceptes de química a força d'experiments amb xocolata, amb un volcà d'escuma i demostrant un exemple de cuina molecular, l'esferificació, segons Ferran Adrià. Tot això no hagués estat possible sense tots els joves assistents del públic que el van ajudar en l'execució i en l'explicació dels experiments.
Òscar va continuar amb un musical de Disney encara que, en lloc d'aquells textos tan bonics que ens fan plorar, va procedir a reemplaçar les lletres de les cançons de El Rei Lleó, La Sireneta, Hèrcules, Frozen, Aladdín, Pocahontas etc., per explicacions d'un estudi en què va comparar la presència d'insecticides piretroides en salmó criat i salvatge. La festa va culminar amb els balls en línia i amb una gimkana científica que alguns investigadors havien preparat per als joves que van acudir a visitar i celebrar l'aniversari del CID-CSIC. En un recorregut a través de les instal·lacions del centre els diferents grups van haver de superar diverses proves que exigien habilitats que també els bons investigadors necessiten: coneixements, perseverança, creativitat, concentració i lògica.
En resum, la festa lúdica científica del CID-CSIC ha estat un gran èxit que ha permès a les persones més properes als investigadors obtenir una bona perspectiva de la vida del centre, alhora que ha col·laborat a estrènyer les relacions entre els treballadors.